2023 modificari TVA locuinte
1 ianuarie 2023 aduce modificari fiscale semnificative, care afecteaza atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice.
Printre modificari, se regasesc si cele privind valoarea TVA-ului redus de 5% in domeniul imobiliar.
# Cota de TVA 5% la locuintele noi - modificari
Pana in data de 31.12.2022, persoanele fizice pot achizitiona un numar nelimitat de locuinte cu valoare mai mica de 450 000 de lei, la care se aplica o cota de TVA de 5% si o singura locuinta cu valoare intre 450 000 si 700 000 de lei, cu aceeasi cota de TVA.
De la 1 ianuarie 2023, achizitia unei locuinte cu cota de TVA de 5%, de catre o persoana fizica in mod individual sau in comun cu alta/alte persoane fizice, este supusa unor noi reguli:
- locuinta trebuie sa aiba o suprafata utila maxima de 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti (suprafata utila a locuintei este definita prin Legea 114/1996 si republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt definite prin legea nr. 50/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare);
- Valoarea locuintei, a anexelor si a terenului pe care sunt construite nu trebuie sa depaseasca 600 000 lei, exclusiv taxa pe valoare adaugata (TVA);
Orice persoana fizica poate achizitiona maxim o locuinta cu cota redusa de 5% (individual sau in comun cu alte persoane), care nu depaseste valoarea de 600 000 lei, exclusiv TVA.
# Derogari de la prevederile amintite mai sus
In anul 2023, cota redusa de TVA 5% se aplica si pentru persoanele fizice care au incheiat acte juridice intre vii (a se citi antecontracte de vanzare-cumparare) pana la 1 ianuarie 2023, care au ca obiect plata in avans pentru achizitia urmatoarelor tipuri de locuinte:
-locuinte cu suprafata utila maxima de 120 mp, exclusiv anexe gospodaresti, a caror valoare, impreuna un terenul pe care sunt construite, nu depaseste 450 000 lei, exclusiv taxa pe valoare adaugata;
-locuinte cu suprafata utila maxima de 120 mp, exclusiv anexe gospodaresti, a caror valoare, impreuna cu terenul pe care sunt construite, depaseste 600.000 de lei, dar nu depaseste 700.000 de lei, exclusiv taxa pe valoare adaugata.
# Modificari de calcul pentru impozitul/taxa pe cladiri
Conform noilor prevederi, valoarea impozitului/taxei pe cladiri se va calcula folosind urmatoarele cote minime asupra valorii impozabile a cladirilor:
0.1% in cazul cladirilor rezidentiale;
0.5% in cazul cladirilor nerezidentiale;
0.4% in cazul cladirilor folosite pentru activitati din domeniul agricol.
Valoarea impozabila a cladirilor se obtine prin insumarea valorii cladirii, a cladirilor anexe si a suprafetelor de teren acoperite de cladiri, conform Studiilor de piata referitoare la valorile orientative privind proprietatile imobiliare din Romania, administrate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania.
Conform O.G. nr 16/2022, sintagma “cladire cu destinatie mixta” este eliminata, iar spatiile care au atat destinatie rezidentiala, cat si destinatie nerezidentiala sunt supuse unui impozit/taxa pe cladiri care se determina in functie de destinatia suprafetelor cu o pondere mai mare de 50%, calculandu-se prin aplicarea cotei corespunzatoare destinatiei majoritare, asupra intregii cladiri.
# Modificari privind taxele pentru transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal
Persoanele fizice care doresc sa vanda un imobil din patrimoniul personal vor fi nevoite sa plateasca impozite, indiferent de valoarea imobilului. Conform modificarilor legislative care intra in vigoare in 1 ianuarie 2023, este eliminat plafonul neimpozabil de 450 000 de lei si este modificata cota de impozit:
3% pentru proprietatile detinute pentru o perioada de pana la 3 ani (inclusiv);
1% pentru proprietatile detinute pentru o perioada mai mare de 3 ani
Informatiile prezentate au caracter strict informativ si nu trateaza o situatie sau un caz specific.
sursa sudrezidential.ro